Exhibition: Dutch Identity

Afgelopen weekend ging ik met mijn zus naar museum De Fundatie in Zwolle voor de expositie Dutch Identity over hedendaagse Nederlandse portretfotografie. Het was een zeer gevarieerde expositie. De vraag die volgens de folder centraal staat is “Wat maakt de Nederlandse portretfoto zo bijzonder?” Er hangt werk van 25 vooraanstaande fotografen van nu in het museum en er is inderdaad van alles te zien op dat gebied. Lang niet alles sprak me aan, wel de foto’s die hier zijn afgebeeld. Wat me vooral opviel is dat bijna achter alle foto’s een gedachte of een idee zit, een gedachte die niet altijd over kwam op mij.

Joost vd Broek: Roep van de dansbelletjes, 2011

Joost vd Broek: Roep van de dansbelletjes, 2011

Last weekend I went together with my sister to museum De Fundatie in Zwolle  to visit the exhibition Dutch Identity on current Dutch portrait photography. The exhibition had a varied collection on display. “What makes the Dutch portrait so special?” was the central question according to the flyer. Photographs of 25 renowned photographers are shown in the museum and there is indeed a lot to see in that field. Not everything was appealing to me, but the photos shown here are. What stroke me particularly was that almost all photographs originated from a thought or an idea, a thought that I could not pick up most of the time.

Danielle van Ark: Everything fell into the right hands, 2009-2011

Danielle van Ark: Everything fell into the right hands, 2009-2011

Koos Breukel: Koning Willem Alexander en koningin Maxima, 2013

Koos Breukel: Koning Willem Alexander en koningin Maxima, 2013

Vincent Mentzel: Hans Wiegel en Dries van Agt, 1973

Vincent Mentzel: Hans Wiegel en Dries van Agt, 1973

Een dubbelportret van twee zusters in burka, is dat wel een portret? Heel subtiel zijn in de zwarte kleding de verschillen tussen de twee te zien. Nog te zien t/m 17-apr-2016.

Martine Stig: Sisters, 2006

Martine Stig: Sisters, 2006

A double portrait of two sisters wearing a burka, is that even a portrait? You can see subtle differences between the two in the black robes. Ending 17 April 2016.

This entry was posted in exhibition and tagged , .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*