Summer course: Abstract painting

Ik ben alweer een paar weken aan het werk en mijn vakantie lijkt lang geleden, maar een van de dingen die ik in mijn vakantie heb gedaan is het volgen van een zomercursus Abstract Schilderen bij Atelier Femke Bourgonje. Vijf halve dagen was ik helemaal ondergedompeld in het schilderen met acryl, bezig met vormen, kleuren en verschillende technieken. Geen mooi werk willen maken en vooral niet je hoofd gebruiken, maar lekker bezig zijn, in je flow met wat er in je opkwam en verder werken met wat er al is op papier. In de eerste les werkten we met droge technieken op A4. Een aantal probeersels op klein formaat en dan los op A2.

Blue circles: dry techniques, acrylic on A2 paper

Blue circles: dry techniques, acrylic on A2 paper

I’ve been back at work for a couple of weeks now and the holidays seem far away, but one of the things I did during the summer break is taking a course in Abstract Painting at Atelier Femke Bourgonje. Being immersed in painting with acrylic for five mornings in a row, working with colours, shapes and learning various techniques. Not wanting to make pretty paintings and most of all not using my head, but being in the flow with what came up in me and continuing with what is already there on the paper. In the first class we worked with dry techniques on an A4 piece of paper. A few trials on small size paper and then we could explore on A2 size.

In de tweede les leerden we natte technieken met acrylverf. Nooit geweten dat dat kon: de verf zo verdunnen dat het bijna waterverf is. Dat gaf weer hele andere effecten.
In the second class we learned about wet techniques with acrylic paint. Never knew that was possible: diluting the paint so much that it is almost like watercolours. That gave very different effects.

Green circles: wet techniques, acrylic on A2 paper

Green blobs: wet techniques, acrylic on A2 paper

De derde les ging over compositie: het zien van verschillende vormen van composities en het verschil voelen in starten vanuit een compositie of vanuit de open ruimte. Starten vanuit een compositie voelde voor een paar mensen niet fijn, voor mij voelde het als een manier om iets op te starten als ik zelf even geen inspiratie hebt.
The third class was about composition: seeing different kinds of compositions and feeling the difference in starting a new painting from a composition or from the open space. Starting from a composition didn’t feel right for some people, but for me it was a way to start up if I don’t have inspiration at that moment.

Pink circles: acrylic on A2 paper

Pink circles: dry and wet technique, acrylic on A2 paper

In de vierde les hebben we een inspiratiemap aangelegd en in de laatste les maakten we een collage van onze ‘mislukte’ werken. Werken waar je niet blij of tevreden mee was kon je aan stukken scheuren of knippen en verwerken in andere werken. Dit proces is eigelijk eindeloos, je kunt altijd weer verder werken met iets wat je hebt gemaakt. Dat haalt ook de angst eruit, de angst dat iets mislukt of iets niet mooi is.
Ik was zo enthousiast over de zomercursus dat ik me heb opgegeven voor de volgende 10 lessen, die aankomende maandag van start gaat. Ik heb er zin in!

Collage with acrylic paint: various techniques

Collage with acrylic paint: various techniques

In the fourth class we installed an inspiration folder and in the last class we made a collage of our ‘unsuccessful’ pieces. We could rip or cut pieces that we weren’t satisfied with to bits and use them in other pieces. This process is actually endless, you can always continue working on something you’ve already made. That takes the fear away, the fear that something will fail or will not be pretty.
I was so enthusiastic about the summer course that I decided to sign up for the next 10 classes which will start this Monday!

This entry was posted in free work and tagged , .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*