Old Dutch fishing towns: Marken and Volendam

Omdat we allebei geen geld hebben om uitgebreid op vakantie te gaan, hadden mijn vriend en ik bedacht dat we een paar dagtripjes gingen maken op de motor. Nu anderhalve week in die vakantie, hebben we welgeteld twee dagtripjes gemaakt. Zo zijn we vorige week een dagje naar Marken en Volendam geweest, twee van die oude vissersdorpen gelegen aan het IJsselmeer.

green houses of Marken

The dark green houses of Marken

My boyfriend and I decided to make a few day trips on the motorcycle in our summer holiday, because we both don’t have money to travel to far away places. Now, a week and a half in that holiday we have taken a total of two day trips. Last week we went to Marken and Volendam, two of those old fishing towns situated on the IJsselmeer.

clogs with geraniums

Clogs with geraniums

Marken was ooit een eiland, nu is het een schiereiland en verbonden met het vaste land door een dijk. Het is een zeer toeristische trekpleister van Nederland wat duidelijk te merken was. Zo dienen bezoekers de auto of bus buiten het dorp te parkeren en te voet verder te gaan. In het dorpje zelf werd duidelijk waarom: het kan al die auto’s niet aan. Het leek ons voor de bewoners zelf ook niet zo leuk om dagelijks te worden overspoeld door zoveel toeristen.

Green houses of Marken

Green houses of Marken

Marken once was an island, now it is a peninsula and connected to the mainland by a dyke. It is one of the most touristy places in the Netherlands which can be clearly felt. Visitors need to park their car or bus outside the village for example and to proceed on foot. In the village it became clear why: it can’t handle all those cars. We thought that the inhabitants probably didn’t appreciate it to be swamped by tourists on a daily basis.

The old harbour of Volendam

The old harbour of Volendam

Volendam is een grotere plaats en daar geldt hetzelfde verhaal voor bus en auto, alleen liepen daar veel meer toeristen rond. Op een dijkje met het uitzicht op het water hebben wij onze thuis klaargemaakte boterhammen opgegeten. Later reden we langs de lange dijk terug naar huis. We zouden graag eens terugkomen in beide plaatsen, maar dan niet in de zomer.

Old sailing boat, seen from Volendam

Old sailing boat, seen from Volendam

Volendam is bigger and the same rule for car and bus is applicable over there, it only has a greater amount of tourists. We ate our homemade sandwiches on a small dyke facing the water. Later we took the curvy way home along the main dyke. We would like to revisit both towns, but not during the Summer months.

This entry was posted in travel and tagged .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*