Our tradition on King’s Day

Dit jaar heb ik niet veel foto’s gemaakt op Koningsdag, ik had er eens geen zin in en wilde me lekker overgeven aan wat de dag zou brengen. Gewoonlijk ga ik met twee andere vriendinnen in kostuum de deur uit, de afgelopen 8 jaar of zo hebben we op een vaste plek gestaan op een hoekje van de Haarlemmerdijk. Echter, de winkel is weg, er zitten andere eigenaren in die zelf voor de winkel hun waar wilde verkopen, dus weg was onze plek. Dit jaar hebben we rondgelopen in de gezellige Jordaan.

three prinsesses on a bench
On King’s Day our King celebrates his birthday. Usually that is a very festive day, with lots of red, orange, white and blue (the colours of our national flag) in the streets and on people; people are allowed to sell their stuff in the streets for free (free market), bands are playing and people usually are in high spirits. Tourists don’t have any idea of what is going on, but maybe by now the word is out by now and King’s Day is starting to attract its own kind of tourists and travellers.

three prinsesses in the streets of the Jordaan, Amsterdam

photo by Boy Hazes

Mijn vriendinnen en ik gaan al zo lang verkleed op Koningsdag (of Koninginnedag zoals het hiervoor heette) dat we het al niet eens meer weten hoe het allemaal is ontstaan. Daarom heb ik hieronder even op een rijtje heb gezet wat de afgelopen jaren hebben gedaan.
My friends and I have a long tradition of getting dressed up on King’s Day, so long that we can’t even remember how it all began. Here is a list of what we did in the past.

Kings Day 2017

Kings Day 2017: Color in the frog

King's Day 2016

King’s Day 2016: selling pillboxes (little hats)

three of us in grass suits

King’s Day 2015: pillow fight in a grassy scene with friend Pauline

The last Queensday 2013

The last Queen’ s Day (2013): in seventies style with my young niece Katie

Queens Day 2012

Queen’s Day 2012: posing on the couch with friends and family (pre blog era)

Queen's Day 2011

Queen’s Day 2011: Carnavalesque

Queen's Day 2010

Queen’s Day 2010: Fifties style

Queen's Day 2009

Queen’s Day 2009: The Dutch girls in reprise

Queen's Day 2008

Queen’s Day 2008: ‘Traditional’ Dutch costumes

Queen's Day 2006

Queen’s Day 2006: you are invited to step into the big skirt and to sing a song

This entry was posted in personal and tagged .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*